Skip to main content

In support of the campus' continued growth, UC Riverside needed to add structured parking to free up land for future development and accommodate the growing population of students, faculty and staff. The Design-Build team of PCL | Watry Design | Steinberg-Hart was selected to deliver on their vision.

The structure's location at the eastern entrance to campus provided an opportunity to create a new gateway that would enhance the campus environment. As the architect of record and structural engineer, Watry Design utilized the sloping terrain to minimize the structure's height and respect and respect an adjacent residential neighborhood. The topography also created an opportunity to create two entry points: one on the ground level and an eastern entrance on the second level. This will help minimize congestion and create more even vehicle distribution.

As the design architect, Steinberg-Hart ensured the building's facade fits within the context of the surrounding campus. The design of the 1,080 stall structure features an iconic tower branded with UCR colors. A unifying "blue ribbon" encapsulates the elevator tower and acts as a consistent element throughout the facade, while also creating an architectural connection to other buildings on campus. A new pedestrian promenade provides an attractive connection to the campus core while enhancing student safety.

The structure is being designed to achieve Parksmart Silver certification. Sustainable features include provisions for future PV, bicycle parking, EV charging spaces and a parking guidance system.

Project Details

  • Owner: UC Riverside Parking Structure 1
  • Design Architect: Steinberg-Hart
  • Contractor: PCL
  • Project Status: Construction Documents
  • Parking Stalls: 1,080
  • Levels: 4
  • Total Sq Ft: 350,728
  • Sq Ft per Stall: 325
  • Total Project Cost: $30,000,000 total estimated construction cost
  • Per Stall Cost: $27,083

Features