Skip to main content

Palo Alto Lot D Parking Structure

Image for Palo Alto Lot D Parking Structure

As part of their commitment to providing a better quality parking experience for downtown visitors and employees, the City of Palo Alto wished to add additional structured public parking at the corner of Hamilton Avenue and Waverly on the site of an existing on-grade lot. 

In keeping with the City’s forward-thinking goals, Watry Design studied several innovative solutions such as designing the ground level for adaptive reuse and utilizing fully robotic automated systems and puzzle lifts to maximize efficiency. Due to the challenging “L”-shaped site, which made these options cost prohibitive, the team recommended a more traditional solution to best fit the City’s needs. 

The program ultimately selected by the city is a 6 level structure with one level below grade. Approximately 2,188 feet of ground floor retail will be incorporated into the facility to continue the existing retail front along Waverly Street. Architectural finishes will include metal fins and screens designed to complement the surrounding buildings. A perforated metal screen lit from the inside will wrap the main corner stair, creating a lantern element that serves as a wayfinding device. The screen is being designed to integrate with the installation of public art.

An enhanced pedestrian experience will feature a small plaza, abundant benches, decorative pavers and widened sidewalks. To promote alternative modes of transportation, the structure will feature bicycle lockers and electric vehicle charging stations, with provisions to add additional stalls in the future.  

Project Details

Types