Skip to main content
Image for Marin General Hospital Parking Structure Photos by Sam Sargent

Marin Healthcare District is expanding the Marin General Hospital campus and having it seismically retrofitted, which reduced the parking supply and increased parking demand. Watry Design, Inc. was hired to design a 6-level parking structure to address this shortage.

The design team developed a solution that significantly minimized the visual impacts along Bon Air by nestling the new parking structure into the hillside and blending it into the context of its environment. The parking structure facade includes an aluminum louver system, which compliments the existing architectural elements of the hospital, while the site’s retaining wall has a rockwork finish to blend it into the landscape. The same wall system is now being utilized throughout the campus expansion. The resulting project boasts impressive views of the campus valley. 

Image for Marin General Hospital Parking Structure

Sustainable elements are found throughout the project. For example, planter boxes on the perimeter of the structure serve as a biofiltration system. The rain water collected by this system waters plants that will provide green screens on all sides of the structure. Sidewalk infrastructure was added to improve the pedestrian experience, including connectivity to a new bus stop. A future bridge on the third level will connect the parking structure to the two existing hospital buildings. The bridge will serve as an ADA compliant accessible path.

Project Details

  • Owner: Marin Healthcare District
  • Contractor: McCarthy Building Co, Inc.
  • Project Status: Completed 2016
  • Parking Stalls: 489
  • Levels: 6
  • Total Sq Ft: 136,200
  • Sq Ft per Stall: 329
  • Total Project Cost: $21,000,000
  • Per Stall Cost: $42,944