Skip to main content
Slideshow image for Workday Corporate Campus Parking Structure

Photography by Steve Proehl

Slideshow image for Workday Corporate Campus Parking Structure

Photography by Steve Proehl

Slideshow image for Workday Corporate Campus Parking Structure

Photography by Steve Proehl

Image for Workday Corporate Campus Parking Structure

In support of Workday's rapid growth and success, the company envisioned an expansion to their Pleasanton campus that would create a landmark new headquarters, including a striking new office building and a parking structure.

As the new office building and parking structure are sited adjacent to an existing BART station and parking garage, one of the challenges posed by the project was designing a cohesive parking strategy for the Workday campus while providing clear separation for BART users without disrupting existing pedestrian connections.

To solve this challenge, the Watry Design team, Workday and BART worked together to create a new mobility hub that would service public users and Workday employees, establish a more efficient traffic flow and reduce congestion.

A dedicated pick up and drop off area that incorporates a bus stop was designed at the entrance to the campus to accommodate ride sharing, carpools and BART riders. Since both the existing BART garage and new Workday employee parking structure utilize the same entrance road, the new mobility hub diverts pick up and drop off traffic off the roadway to reduce congestion.

Traffic flow was further improved by reconfiguring the entry and exit of the existing BART garage. The new design not only created a more cohesive entry point for both BART and Workday users, but it also helped further tie the campus together. A police service center that jointly serves both BART and Workday was established at the former entrance. Pedestrian arcades, including a bridge linking the BART station to the campus, escort users seamlessly throughout the campus.

The 6 level parking structure features cascading speed ramps for highly efficient vehicle circulation. As security was a primary concern, entry into the structure is controlled by a high-speed roll down gate accessible via employee badge. Special attention was given to providing adequate queuing distance for the badging system in order to expedite entry and exit. 

Vehicles are monitored via an LPR system, and security cameras track any pedestrian activity in the drive aisles. Level-by-level dynamic signage assists users in finding an open space. As part of Workday’s commitment to sustainability, the parking structure also features a rooftop photovoltaic array.

Additional subterranean parking integrated under the new office building features abundant EV charging stations and ADA parking. This level also incorporates space for delivery and storage, allowing “back of house” functions to take place out of sight. This further heightens the aesthetic appeal of the campus, which is highly visible from all sides.

Project Details

  • Owner: Workday Corporate Campus Parking Structure
  • Design Architect: Gensler
  • Contractor: DPR Construction, Inc.
  • Project Status: Completed 2019
  • Parking Stalls: 1,307
  • Levels: 6
  • Total Sq Ft: 223,700, including above grade and subterranean structures, office cores and service yard