Skip to main content

Santa Clarita Old Town Newhall Parking Structure

Slideshow image for Santa Clarita Old Town Newhall Parking Structure

In 2005, the City of Santa Clarita adopted the Old Town Newhall Specific Plan. Their vision: to revitalize the culturally rich area as a dynamic arts and entertainment district. The first component of the plan called for infrastructure improvements to enhance streetscapes and create a more pedestrian friendly Main Street. The next phase calls for a  mixed use development of retail and residential space anchored by the Laemmle Theatre. 

Image for Santa Clarita Old Town Newhall Parking Structure

For the City’s first Design Build project, the Swinerton Builders/Watry Design team were selected to realize the parking structure that will support revitalization of the district. The almost 400 stall garage will include one subterranean parking level and feature space for events on the roof.  To blend the parking structure into the surrounding architecture, the team designed a Main Street style façade that incorporates faux retail store fronts and historical downtown detailing such as blade signage, cornices of varying shapes and heights and aluminum window frames and spandrel panels.  Varying wall depths and color palates help break up the massing of the building. Punched openings and metal and canvas awnings were designed to complement the adjacent Old Town Newhall mixed-use development. To maximize safety, the structure will also provide gated entry to private subterranean parking designed for residents.  

To meet the City’s sustainable goals, the parking structure is being designed to achieve energy efficiency equivalent to LEED Silver certification. 

Project Details

Features