Skip to main content

BART Fruitvale Transit Village Parking Structure

Slideshow image for BART Fruitvale Transit Village Parking Structure
Slideshow image for BART Fruitvale Transit Village Parking Structure
Image for BART Fruitvale Transit Village Parking Structure

BART needed parking at the Fruitvale station in Oakland, California to replace the surface parking lost to a neighboring housing and commercial development. Only one small parcel of land was available just north of the station and C. Overaa & Company and Watry Design were selected to design and build a parking structure on this property.

The resulting 5-level parking structure contains 508 parking stalls in 156,000 square feet, which provide convenient parking for patrons of the Fruitvale station. Several bus canopies for the intermodal facility between the station and the parking structure were also included in the project.

The architectural theme is predominantly traditional arched openings and cornices which mimic those established by the adjacent housing development. As a good neighbor to the development, the stucco finish, metal roofs, colors and forms also reflect those established by the housing project.

The project was the recipient of the 2006 ACI Construction Award for the Architectural Category.

Project Details