Skip to main content

Parking Magazine: Menlo Gateway Phase One Offers Health-Centric Parking Design

Original Source:  "Greener Parking: Menlo Gateway Phase One Offers Health-Centric Parking Design" by Matt Davis for Parking Magazine, October 2018

Image of Parking Magazine: Menlo Gateway Phase One Offers Health-Centric Parking Design

Menlo Gateway’s park-and-bike lifestyle and other environmental features help users support an environmentally conscious campus culture.

The newly opened first phase of Menlo Gateway in Menlo Park, California, transformed a former industrial complex into the latest expansion of Facebook’s headquarters.

The corporate campus features a 200,000 square foot office building; a 25,000 square foot fitness center; 20,000 square foot event space; and an 11-story hotel with 250 guest rooms.

Campus parking is designed with the user in mind. The 7-level parking structure incorporates a valet speed ramp to the fourth level to expedite throughput by separating hotel and office traffic. The ground level houses a state-of-the-art fitness center open to Facebook employees.

Maximizing EV Infrastructure

To support the development’s LEED Gold certification, the parking structure includes photovoltaic panels and 32 EV charging stations, with infrastructure to add 32 more.

To maximize the structure’s charging capabilities, a valet service rotates vehicles through each station. Of the structure’s 1,040 stalls, 8 percent are reserved for carpools and clean-air/ low-emission vehicles.

Park And Pedal

The facility features a secure Class 1 bicycle parking facility, which includes lockers and showers for users who bike to work.

A network of pedestrian and bicycle pathways were incorporated into the campus’ design. Facebook implemented a bike-sharing program to encourage employees to ride to their destinations around campus.

The second phase of the project will feature 494,664 square feet of office space supported by two parking structures with a total of 1,494 stalls.

User-Focused Design

To humanize the structure, the shear walls incorporate eye-catching public art in the form of dichroic glass that changes colors depending on lighting.

Facility Facts:

  • 1,040 stalls
  • 7 levels
  • 307,900 square feet
  • Owner: Bohannon Development Company
  • Architect, Structural Engineer & Parking Planner: Watry Design, Inc.

About the Author

Matt Davis has been creating parking solutions for over 15 years. He has worked on over 50 parking projects and is a certified Parksmart Advisor. In addition to delivering projects to satisfied clients, Matt’s projects, such as the Tustin Metrolink Station Parking Structure and the Alta Bates Summit Medical Center Parking Structure, have received recognition from the International Parking Institute and other associations. An active participant in the International Parking Institute and the Pacific Intermountain Parking & Transportation Association, Matt has penned and spoken on a number of industry topics, such as Healthcare Parking as the First Line of Customer Service, Green Parking, Transit Parking Best Practices, the Future of Parking, Retrofitting Parking and Right Sizing Parking.

Read More